Skip to main content

Kasdieniniai mūsų valgiai

Vykstant visuomenės gyvenimo pokyčiams, keičiasi ir samprata apie sveiką mitybą. Deja, daugelis mūsų, ypač jaunimas, įpratome kasdien valgyti tą patį maistą. Žmonės negauna daugelio svarbių maisto medžiagų vien dėl to, jog maitinasi neracionaliai. Mokyklinių valgyklų vaidmuo yra labai svarbus jauno žmogaus organizmo brendimo laikotarpyje. Tinkama mityba paauglystės laikotarpiu mažina daugybės susirgimų, vystymosi sutrikimų, antsvorio ir kitų sveikatos problemų riziką. Būtent šio tipo valgyklose yra ugdomi sveikos mitybos įgūdžiai.

Sausio 31 d. centre vyko patirties sklaidos seminaras „Kasdieniniai valgiai ant mūsų stalo“. Jį organizavo maisto ruošimo profesijos mokytojos Ona Šliuželienė ir Laima Vaivadienė. Seminare dalyvavo įstaigos skyrių valgyklų darbuotojai, maisto ruošimo, lankytojų aptarnavimo, viešbučių darbuotojo profesijos mokytojai, Alytaus kolegijos valgyklos vedėja Virginija Dumbliauskienė, Pramonės ir prekybos skyriaus vedėja Aldona Cibulskienė, direktorius Vytautas Zubras.

Seminaro tikslas - atnaujinti klausytojų žinias apie ekologišką maistą, sveiką mitybą, kas įgalintų diegti maisto ruošimo naujoves APRC centro valgyklos veikloje bei ugdymo procese.

Renginio metu lektoriai supažindino klausytojus su sveika mityba, jos naujovėmis, valgiaraščių sudarymo principais, žaliavų ir patiekalų realizavimo terminais. Buvo aptarti APRC valgyklos patiekalų asortimento ir lankytojų pageidavimo anketos apklausos duomenys.

Diskusijų metu aptartos valgiaraščio įvairinimo, kokybiškų produktų užsakymo, prieskonių įvairinimo galimybės. Akcentuota virėjo, konditerio, padavėjo ir barmeno specialybių mokinių technologinių gebėjimų ugdymo svarba praktinių užsiėmimų mokyklos valgykloje metu.

Metodininkė Aldona Zubrickienė